środa, 2 grudnia 2020

Przysmak Świętego Mikołaja

 Świąteczne słodkości

 

         Już za 4 dni … 6 grudnia, czyli Mikołajki ;)

Jaki jest ulubiony przysmak Świętego Mikołaja.. ? hmm… czy to karp ? może uszka z barszczem ? .. a może.. pierogi ruskie ? NIE ! Święty Mikołaj uwielbia mleko i ciasteczka ! No tak, kto z nas nie lubi słodkości ? J


        



   Mamy dla was kilka przepisów na świąteczne ciasteczka
J Pora naszykować coś pysznego dla Świętego Mikołaja, który ma dużo pracy i na pewno chętnie coś przekąsi.. Nie zapomnijcie też o szklaneczce mleka i świeżutkiej marchewce dla Rudolfa i jego przyjaciół – oni też ciężko pracują abyśmy mogli cieszyć się prezentami !
         A może już coś upiekliście ? Pochwalcie się swoimi wypiekami – stwórzmy galerię „Ciasteczka dla Świętego Mikołaja”. 

lucyk13@wp.pl


 

PAMIĘTAJCIE ! – podczas pieczenia poproście o pomoc rodziców, dziadków lub kogoś starszego ! Nie używajcie sami piekarnika oraz ostrych przyrządów kuchennych.

 

 

Kruche ciasteczka dla Świętego Mikołaja

Składniki:

- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kolorowe cukierki

 

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy małe kuleczki, które kładziemy na blasze do pieczenia. Cukierki lekko wciskamy w ciasto.
Ciasteczka pieczemy 15 – 20 minut. Następnie odkładamy do wystygnięcia, aż

zrobią się chrupiące.

 



 

 

 

 

 Ciasteczka orzechowe

Składniki:

- 2 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 100g masła
- 1 roztrzepane jajko
- pół łyżeczki soli


Orzechy mielimy na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuszczamy (POPROŚ OSOBĘ DOROSŁĄ). Mieszamy orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nakładamy ciasto na papier do pieczenia. Pamiętajcie aby zachować odstęp między ciasteczkami, bo urosną. Pieczemy około 8 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Zajadamy kiedy wystygną J

A to pierniczki od Nikoli Doszczeczko dla MIKOŁAJA :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz