niedziela, 20 grudnia 2020

TRADYCJA

 


Na stole wigilijnym nie może zabraknąć dań rybnych. Najbardziej popularną rybą w naszej, polskiej tradycji jest karp. Przyrządza się go na wiele sposobów:  smażony, w galarecie, po żydowsku i wiele innych .

Oczywiście inne ryby również goszczą na naszych stołach, np. śledź, pstrąg.

Według prastarych wierzeń ludowych ryby symbolizują płodność oraz narodziny. W wierze chrześcijańskiej są znakiem Jezusa Chrystusa, a konkretnie – odradzania się oraz chrztu. Ryba na stole wigilijnym ma również zapewnić harmonię i spokój w nowym roku

Tradycja głosi, że ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie długo żył ! Co ciekawsze, zasuszone rybie łuski noszone w portfelu mają zapewnić dostatek przez cały rok.(źródło: tiipy interia.pl)


Jesteśmy ciekawi jaką rybę , Ty będziesz jadł/jadła podczas tegorocznej wieczerzy wigilijnej.

Na przepisy lub zdjęcia świątecznej rybki czekamy z niecierpliwością.

Wyślij : twardysko.sp@onet.pl

Przypominamy, że wszystkie świąteczne aktywności z poprzednich wpisów na blogu są aktualne.

Działajcie , piszcie życzenia i wysyłajcie. Czekamy :)



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz