15 grudnia
Dzień Herbaty
Dzień dobry ! Witam Was w ten zimowy
wtorek.. co raz bliżej do Świąt ! Wy też tak odliczacie ? J Ja nie mogę
się doczekać ! ©
Dziś obchodzimy.. Międzynarodowy Dzień
Herbaty J Przy tej pogodzie, po długim spacerze
na pewno każdy z Was chętnie wypija gorący kubeczek J
Moja ulubiona to czarna herbata z goździkami i pomarańczą, dodaję też troszkę cynamonu.. pięknie pachnie ! Nie pogardzę również herbatką malinową z cytrynką J
A jaka jest wasza ulubiona herbata ?
Mam dla was kilka świetnych rozgrzewających kombinacji. Dajcie znać w wiadomościach czy któraś Wam posmakowała, a może macie swój własny przepis i chcecie się z Nami nim podzielić ?
Herbata zimowa z nutką cynamonu
-
1 szklanka wody
-
pół łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 1 torebka dowolnej herbaty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 lub 2 łyżki miodu
W
rondlu zagotowujemy wodę, cynamon i goździki. Dodajemy torebkę herbaty.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Kiedy herbata
przestygnie mieszamy ze świeżo
wyciśniętym sokiem z cytryny i pomarańczy, dosładzamy miodem. Przelewamy przez drobne
sitko, by usunąć goździki i torebkę herbaty. PAMIĘTAJCIE – bądźcie ostrożni ! O pomoc poproście rodziców.
Herbata
jabłkowo – cynamonowa
-
1 torebka czarnej herbaty
-
4 śliwki suszone
-
2 łyżeczki prażonych jabłek
-
2 łyżeczki suszonej żurawiny
-
1 jabłko
-
4 goździki
-
laska cynamonu
-
miód
W
garnku gotujemy szklankę wody. Dodajemy pokrojone śliwki, goździki i pół jabłka
pokrojonego w plastry oraz laskę cynamonu. Po 10 minutach wrzucamy torebkę
herbaty i czekamy ok. 5-7 minut. Następny dodajemy miód.
Do kubka wrzucamy suszoną żurawinę, następnie kładziemy prażone jabłka. Z
garnka wyjmujemy torebkę herbaty i delikatnie przelewamy całą zawartość do
kubka.
Herbata śliwkowo - czekoladowa
- herbata czarna
- 4 suszone śliwki kalifornijskie
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych
- czekolada gorzka 60% lub mleczna
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Cynamon zalewamy 100 ml wody i gotujemy
przez 4 minuty.
W dzbanku umieszczamy herbatę i zalewamy gorącą wodą – parzymy przez 3 minuty.
Śliwki kroimy na pół i układamy na dnie kubka. Nakładamy 2 łyżeczki powideł
śliwkowych.
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z cynamonu.
Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do kubka.
Ścieramy na tarce kostkę ulubionej czekolady i posypujemy herbatę. Możemy
dosłodzić, jeśli jest zbyt mało słodka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz