poniedziałek, 14 grudnia 2020

                                                  15 grudnia

Dzień Herbaty

 

 

     Dzień dobry ! Witam Was w ten zimowy wtorek.. co raz bliżej do Świąt ! Wy też tak odliczacie ? J Ja nie mogę się doczekać ! ©

         Dziś obchodzimy.. Międzynarodowy Dzień Herbaty J Przy tej pogodzie, po długim spacerze na pewno każdy z Was chętnie wypija gorący kubeczek J



         Moja ulubiona to czarna herbata z goździkami i pomarańczą, dodaję też troszkę cynamonu.. pięknie pachnie ! Nie pogardzę również herbatką malinową z cytrynką J
         A jaka jest wasza ulubiona herbata ?
Mam dla was kilka świetnych rozgrzewających kombinacji. Dajcie znać w wiadomościach czy któraś Wam posmakowała, a może macie swój własny przepis i chcecie się z Nami nim podzielić ? 
lucyk13@wp.pl


Herbata zimowa z nutką cynamonu

 

- 1 szklanka wody

- pół łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 1 torebka dowolnej herbaty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 lub 2 łyżki miodu


W rondlu zagotowujemy wodę, cynamon i goździki. Dodajemy torebkę herbaty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Kiedy herbata przestygnie  mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i pomarańczy, dosładzamy miodem. Przelewamy przez drobne sitko, by usunąć goździki i torebkę herbaty. PAMIĘTAJCIE – bądźcie ostrożni ! O pomoc poproście rodziców. 


Herbata jabłkowo – cynamonowa

 

- 1 torebka czarnej herbaty

- 4 śliwki suszone

- 2 łyżeczki prażonych jabłek

- 2 łyżeczki suszonej żurawiny

- 1 jabłko

- 4 goździki

- laska cynamonu

- miód

W garnku gotujemy szklankę wody. Dodajemy pokrojone śliwki, goździki i pół jabłka pokrojonego w plastry oraz laskę cynamonu. Po 10 minutach wrzucamy torebkę herbaty i czekamy ok. 5-7 minut. Następny dodajemy miód.
Do kubka wrzucamy suszoną żurawinę, następnie kładziemy prażone jabłka. Z garnka wyjmujemy torebkę herbaty i delikatnie przelewamy całą zawartość do kubka.



Herbata śliwkowo - czekoladowa

- herbata czarna

- 4 suszone śliwki kalifornijskie

- 2 łyżeczki powideł śliwkowych

- czekolada gorzka 60% lub mleczna

- pół łyżeczki mielonego cynamonu

Cynamon zalewamy 100 ml wody i gotujemy
przez 4 minuty.
W dzbanku umieszczamy herbatę i zalewamy gorącą wodą – parzymy przez 3 minuty.
Śliwki kroimy na pół i układamy na dnie kubka. Nakładamy 2 łyżeczki powideł śliwkowych.
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z cynamonu.
Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do kubka.
Ścieramy na tarce kostkę ulubionej czekolady i posypujemy herbatę. Możemy dosłodzić, jeśli jest zbyt mało słodka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz