czwartek, 4 lutego 2021

Dzień Nutelli

 

5 LUTEGO – DZIEŃ   NUTELLI

                                     

Historia Nutelli – Włoscy cukiernicy Pietro i Michele Ferreror z Piemontu we Włoszech, w 1946 roku opracowali recepturę na blok czekoladowy. W czasach powojennych, kiedy brakowało wszystkiego a w szczególności kakao – połączyli szczyptę kakao, zmielone orzeszki laskowe i cukier. Blok czekoladowy sprzedawali w plasterkach.. mówi się, że od samego początku najlepiej smakował ze świeżym pieczywem. Ten czekoladowy przysmak początkowo nazywał się „GIANDUJOT”.

Na bazie pysznej pasty Giandujot powstał nowy produkt, którym z wielką łatwością można było posmarować kromkę chleba. Nazywał się SuperCrema.


 W 1964r. Michele Ferrero, syn Pietro, udoskonalił recepturę, tworząc pierwszy na świecie słoik nowego kremu z orzechów laskowych i kakao o nazwie NUTELLA


             

1965 r – powstał nowy projekt słoika, który produkowany jest DO DZIŚ.

Aż w końcu przyszedł rok 1992 i NUTELLA TRAFIŁA DO POLSKI ! 


Zapewne większość z Was lubi kremy czekoladowe J Po zjedzeniu pozostaje Nam… SŁOIK J
Mamy dla Was kilka pomysłów na wykorzystanie słoja.
Swoje pomysły na słoiki możecie przesyłać na adres:
klaudialuc@onet.pl
lub twardysko.sp@onet.pl

A to nutella w świątecznej szacie:
W degustacji uczestniczyli : Kaja O.,Marysia M., Zuzia M., Patrycja D., Bartek P., Karol P., Jakub W., Jakub B., Sebastian S., Sebastian P., Maciej G., Maciej E. i oczywiście JA. haha


SKARBONKA


POTRZEBNE RZECZY:

ü 1 słoik po Nutelli

ü zieloną farbę w spray’u

ü naklejki (np. z motywem piłki nożnej)

ü nóż

ü biały długopis lub kredę


Więcej inspiracji znajdziecie na oficjalnej stronie NutelliJ

https://www.nutella.com/pl/pl/inspiracje/nowe-zycie-dla-sloika

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz