Historia Nutelli –
Włoscy cukiernicy Pietro i Michele Ferreror z Piemontu we Włoszech, w 1946 roku
opracowali recepturę na blok czekoladowy. W czasach powojennych, kiedy
brakowało wszystkiego a w szczególności kakao – połączyli szczyptę kakao, zmielone orzeszki laskowe i cukier. Blok
czekoladowy sprzedawali w plasterkach.. mówi się, że od samego początku
najlepiej smakował ze świeżym pieczywem. Ten czekoladowy przysmak początkowo
nazywał się „GIANDUJOT”.
Na bazie pysznej pasty Giandujot powstał nowy produkt, którym z wielką łatwością można było posmarować kromkę chleba. Nazywał się SuperCrema.
1965 r – powstał nowy projekt słoika, który produkowany
jest DO DZIŚ.
Aż w końcu przyszedł
rok 1992 i NUTELLA
TRAFIŁA DO POLSKI !
Mamy dla Was kilka pomysłów na wykorzystanie słoja.
Swoje pomysły na słoiki możecie przesyłać na adres: klaudialuc@onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz