wtorek, 9 lutego 2021

DZIEŃ PIZZY

 

9 luty
Międzynarodowy Dzień Pizzy

 

Co to jest Pizza ? Pewnie każdy z Was wie, zna, jadł i bardzo lubi J Pizzę 

Pizza – potrawa kuchni włoskiej. Płaski placek z ciasta drożdżowego, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem, pieczony w gorącym piecu.

 

Historia w pigułce
Pizza, większość pewnie powie, że pochodzi w Włoch, faktycznie rozsławili ją Włosi, ale znano ją już wcześniej w starożytnej Grecji i tam nosiła nazwę „plankuntos” – miała postać ciasta zapiekanego z: ziołami, czosnkiem i oliwkami. Placki wypiekano też w Egipcie, żeby uczcić urodziny faraona.

        

         Kto z Was będzie obchodził ten przepyszny dzień ? J

Może sami upieczecie pysznego drożdżowego placka, a może macie niezawodny przepis, który zawsze wychodzi J

Śmiało wysyłajcie zdjęcia swoich wypieków na e-maila: klaudialuc@onet.pl

        

         Mamy dla Was przepis na nietypową PizzęJ

 

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki na ciasto:

- 1 kalafior

- 1 jajko

- szczypta soli, pieprzu, chilli, wędzonej papryki i ziół prowansalskich

- 150g startego żółtego sera

Dodatki (co kto lubi) np.:

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 opakowanie mozzarelli lub startego zółtego sera

- 4 pieczarki

- ½ czerwonej papryki

- kilka plastrów szynki lub pierś z kurczaka

 

Kalafiora podziel na różyczki, posiekaj i rozdrobnij w malakserze. Do garnka wlej 2/3 szklanki wody, dodaj kalafior i ugotuj – około 15min.

Odlej nadmiar wody i odstaw kalafior aby przestygnął.

Piekarnik ustaw na 200 stopni.

Kalafiora DOKŁADNIE odciśnij z wody i wymieszaj z jajkiem, przyprawami oraz startym serem.

 

Blachę piernika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch – uformuj je na kształt okręgu o grubości 1 – 1,5cm.

Spód pizzy piecz około 15 min, wyjmij i obłóż spod pizzy przygotowanymi składnikami. Piecz ponownie pizzę około 1O minut, aż ser się rozpuści.
SMACZNEGO !
J
I … PAMIĘTAJCIE Zachowajcie ostrożność ! POPROŚCIE O POMOC starsze rodzeństwo / rodziców lub kogoś dorosłego.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz