9 luty
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Co to jest Pizza ? Pewnie
każdy z Was wie, zna, jadł i bardzo lubi J Pizzę
Pizza
– potrawa kuchni włoskiej. Płaski placek z ciasta drożdżowego, z sosem
pomidorowym, posypany tartym serem, pieczony w gorącym piecu.
Historia w pigułce
Pizza,
większość pewnie powie, że pochodzi w Włoch, faktycznie rozsławili ją Włosi,
ale znano ją już wcześniej w starożytnej Grecji i tam nosiła nazwę „plankuntos”
– miała postać ciasta zapiekanego z: ziołami, czosnkiem i oliwkami. Placki
wypiekano też w Egipcie, żeby uczcić urodziny faraona.
Kto z Was będzie obchodził ten
przepyszny dzień ? J
Może
sami upieczecie pysznego drożdżowego placka, a może macie niezawodny przepis,
który zawsze wychodzi J
Śmiało
wysyłajcie zdjęcia swoich wypieków na e-maila: klaudialuc@onet.pl
Mamy dla Was przepis na nietypową PizzęJ
Pizza na spodzie z
kalafiora
-
1 kalafior
-
1 jajko
-
szczypta soli, pieprzu, chilli, wędzonej papryki i ziół prowansalskich
-
150g startego żółtego sera
Dodatki (co kto lubi) np.:
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 opakowanie mozzarelli lub startego zółtego sera
-
4 pieczarki
-
½ czerwonej papryki
-
kilka plastrów szynki lub pierś z kurczaka
Kalafiora
podziel na różyczki, posiekaj i rozdrobnij w malakserze. Do garnka wlej 2/3
szklanki wody, dodaj kalafior i ugotuj – około 15min.
Odlej
nadmiar wody i odstaw kalafior aby przestygnął.
Piekarnik
ustaw na 200 stopni.
Kalafiora
DOKŁADNIE odciśnij z wody i wymieszaj z jajkiem, przyprawami oraz startym
serem.
Blachę
piernika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch – uformuj je na
kształt okręgu o grubości 1 – 1,5cm.
Spód
pizzy piecz około 15 min, wyjmij i obłóż spod pizzy przygotowanymi składnikami.
Piecz ponownie pizzę około 1O minut, aż ser się rozpuści.
SMACZNEGO ! J
I … PAMIĘTAJCIE – Zachowajcie
ostrożność ! POPROŚCIE O POMOC starsze rodzeństwo / rodziców lub kogoś
dorosłego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz